esmaspäev, juuli 27, 2009

Tegelikult...

...on mul südamest kahju, et asjad on niimoodi. Et kisub kuidagi viltu.
Olen Pescina üle torisenud nii suusõnaliselt, kui siin blogis.
Olen kirjutanud ka sellest, mille üle olen tänulik vaatamata vastastikusele kõõrdi ning altkulmu vaatamisele.
Olen seletanud tuttavatele, et tuhandete kilomeetrite pikkune vahe Tallinnast Rooma ei tekitanud mul kohanemisraskusi, et tundsin ennast kohe koduselt ja vastuvõetult, aga 123 km, mis Roomast Pescinani viivad, lahutavad kahte eri maailma. Üks oli/on valgus, soojus ja kõikehõlmavus, naer ja iroonia, tugev reaalsustaju, aga optimism. Teine oli/on külmus ja kinnisus, umbusk ja taktitundetus, resigneerumine, halvasti täidetud igavus.
Aastaid läks mul aega, enne kui suutsin leida oma olemisviisi, omad eelised, omad tugipunktid sellel ompärasel maanurgal, mille nimeks on Marsica.
Nüüd veedame siin aastas ühe kuu selleks, et vana kodu tuulutada ning suve soojemal ajal jahedust nautida.

Pescina(ilmselt kogu Marsica, Abruzzo edela-osa)on üks ajas üsna muutumatu paik. Vittorio tavatseb ütelda oma sünnikoha kohta, et 50 aasta jooksul on siin ainult tänavalambid vahetunud. Aga ometi on siingi mingit tendentsi märgata. Pahemuse poole, minu meelest.
Elanikke on siin peaaegu 5000. Kunagi oli kõik kas karjused või põlluharijad. Mu ämma vanemad pidasid kitsi ja sellest jäigi kogu perele hüüdnimi Crapar'("crapa" kohalikus murdes, it. keeles "capra" -kits). Aga Zauridel, mu ämma perel, on kaks haru - Crapar' id ja Inguastit'id.
"Inguastito", samuti murdelist päritolu hüüdnimi, aga natuke halvamaiguline, tähendab seda, kellel kunagi küllalt ei ole, kes ei oska piiri pidada. Vittorio suguvõsa Inguastit'- sugulastega suheldes pean tunnistama selle hüüdnime fantastilist paikapidavust läbi mitme sugupõlve...
Siinsed hüüdnimed vääriksid lausa omaette postitust.

Nüüd ei peeta enam muidugi selliseid ameteid. Nüüd käib enamus tööl, kas Avezzanos (suurem linnake 40 000 elanikuga 30 km kaugusel), L'Aquilas, Pescaras või Roomas. Põldu peavad veel ainult vanainimesed. Paar päeva tagasi rääkisime ühega neist, kes kurtis, et kogu ta pere nõuab, et ta oma maalapi sinnapaika jätaks, sest supermarketist on odavam, puhtam pealekauba - ei määri riideid. Kellel põlde hektarite kaupa, need kasvatavad juurvilju ka hulgimüügiks, aga hinnad on keskmiselt 20 senti kilost, samal ajal kui poodides müüakse samu juurvilju 2 euro eest. Ei tasu enam ära ja töö on tõesti raske.
See eakas talumees, kellega rääkisime, oli kibestunud: "Noored peaksid traktoritega Rooma minema. Nõudma ja revolutsiooni tegema. Mina olen 75 aastane..."
Noortel on ükskõik.
Pescinas võetakse auto ka selleks, et 200 m kaugusele minna, laenatakse raha selleks, et Cavalli mantlit ja Armani teksaseid osta.
Maa on viimane asi, mis neil meeles mõlgub ja ometi on see siin ainus rikkus.
Näen tahtmist võtta igalt poolt, kust võtta annab, ilma selles eest hoolitsemata. Kel vähegi võimalik, ostab korteri uutes ridaelamutes, jõukamad panevad vanaisalt päranduseks saadud maalapile uhke villa. Miski pole pescinalasele magusam, kui nautida teiste külaelanike kadedust (Pescinast pärit kirjaniku Ignazio Silone tänaseni kehtiv tähelepanek).Keegi ei taha rekonstrueerida olemasolevaid hooneid, sest "need pole ju rahaliselt midagi väärt". Selle tõttu ongi Pescina keskel rohkesti unarusse jäetud maju, mille puruneva krohvi peale on kleebitud silt "Vendesi" - müügil.

Selle kõige juures on mul tegelikult väga kahju, kui näen seda iseenesest väga kaunist paika hoolimatuse käes virelemas, kus palju jääb tegemata inimestevahelise vimma ning vägikaikavedamise tõttu.
Kummaline energia sel kohal...
Olen taas õnnelikult roomlanna, aga tegelikult on mul kahju, et üks mu kunagine kodukoht on sellisel teel.

kolmapäev, juuli 22, 2009

Abruzzos, taas

Istungi taas kenasti oma vana kodu rõdul ja vaatan mägesid õhtuvalguses värve vahetamas.
Eks see ole Itaalias üks meeldiv asi, et kui pole võimalust puhkusele minna, siis eriti virisemiseks põhjust pole. Igal sammul on vaatamisväärseid paiku. Enne Abruzzosse tulekut mõtlesin isegi Rooma jääda, sest minu jaoks on mu kodulinna suveööd ääretult nauditavad, aga lastel on kindlasti parem siin mägedes.
On ka minul hea võimalus suurepärasteks jahedateks jooksudeks. Nädalavahetusel lähme ehk koos Laraga, minu ammuse jooksukaaslasega, kellega on alati tore lobiseda, mis sest, et me arvamused peaaegu üheski asjas ei kattu. Võib-olla just sellepärast...

Mainimist vääriv eelis on ka muidugi korralik "ignorantne" lambaliha, kohalikud juurviljad, mida Maria Rubina alati kilekotiga kätte surub ning maitsev Pina poolt tehtud pasta all'uovo.

Ilmselt ei pääse ma õhtupoolikutest Pescina pargis, kus täpselt teada tahetakse igat mu elu pisiasja. Selle eest viiakse mind aga ka kurssi värske klatšiga.

Potisinine pimedus on vahepeal küla peale laskunud.
Otsustame autoga sadakond meetrit kõrgemale mägedesse minna. Ja kui õnneks läheb näeme võib-olla rebastki...

pühapäev, juuli 19, 2009

19.juuli, pühendusega Paolo Borsellinole

23.mai ja 19.juuli 1992- kaks päeva, kaks pommiplahvatust, kaks itaallast,kes oma aususe ja julguse eest eluga maksid - Giovanni Falcone ja Paolo Borsellino. Unstamata neid , kes oma kohust täites Falconet ja Borsellinot kaitsmas olid.
Armastusega rahva seas, kel on sellised eeskujud.

reede, juuli 17, 2009

Kui pettus on Dolce ja vaikus Gabbana

Juhtusin selle uudise peale täiesti juhuslikult. Ja see tegi mind tigedaks.
Kuidas on võimalik, et ühes kohvikus suvalise kosmeetkatarbeid reklaamiva ajakirja veergudelt leian 10 reaga äratoodud informatsiooni, et Domenico Dolce ja Stefano Gabbana (jah, needsamad jumaldatud moekunstnikud, kelle väljamõeldiste eest terve maailm hingehinda maksab )on saanud 800 miljoni euro suuruse trahvi Maksuametilt selle eest, et nad on oma isiklikes tuludeklaratsioonides peitnud kuninglikke sissetulekuid tänu rafineeritud ühistute matrjoška-süsteemile.
Summa on 8 korda suurem kui trahv, mille osaliseks sai mõni aeg teine masside iidol Valentino Rossi. Ikka maksudest kõrvale hiilimise eest.

Miks ei kuulnud sellest uudistesaadetes? Teen väikese internetiotsingu ja leian, et ainus üleriigiline ajaleht, mis informatsiooni ära toob, on "Il Giornale". Selle eest on rohkesti blogisid trahvi kohta teavet levitanud.
Tuleb välja, et aasta tagasi, kui Maksuameti uurimiste all oli Dolce ja Gabbana firma "D&G" ja kui trahvi suuruseks oli "kõigest" 90 miljonit eurot, siis oli meie stiilsete moekunstnike reaktsioon üsna agressiivne.
Ähvardasid ära võtta oma reklaami kõikidelt ajalehtedelt, kes uudise olid avaldanud.
Dolce ja Gabbana on ühed Itaalia suurimatest reklaamikuulutajatest . Nii öelda "big spender". Niivõrd "big", et räägime miljarditest reklaami peale kulutaud eurodest. Nende miljardite ees jäid enamus suid ja trükimasinaid siis seekord juba ilma D&G protestitagi vakka. Eks see, kes maksab muusika, määrab ka millist laulu laulda...

Mulle meeldib küll kenasti riides käia, aga stiil, mida eelistan, korrektsus ning kohusetundlikkus oma kaaskodanike ees.
Äkki suudan veenda selle stiili võlus ka mõnda eestimaalast, kes hästi järele mõtleb enne kui rahakoti "D&G" kaupluses välja võtab.

kolmapäev, juuli 08, 2009

Öö


Ma ei saagi täpselt aru, millal õhtust saab öö.
Nii nagu ei ole ma kunagi ära tabanud, kuidas muutused tasahilju ühest aastaajast teise, ühest perioodist järgmisesse suunavad.
Märkan ainult, et midagi on teistmoodi.
Silmapiir vahetub nagu hologramm ning meeleolud justkui polekski mitte enam minu, vaid kellegi tundmatu omad.
Aga see tundmatu olen mina.
See, kes muutub ja see, kes vaatleb, Aegade Algusest.

Öö võimendab emotsioone, mille niigi ebamäärased piirjooned hajuvad päeva valguses.
Öö laseb silma sisse vaadata nendele aimdustele, mida päeval nimetan illusioonideks, aga mis hetkel, kui linnatuled Tiberis end peegeldama hakkavad, ilmutavad end meeldivalt tahkel kujul.
Ma ei tea, mis on reaalsem.
Ilmselt see, mida ise tõeliseks pean.
Miski pole tõelisem kui Rooma suveöine niiske hingav tuul.
Miski pole usutavam kui lungotevere hiiglaslike puude lõhn.
"Miski pole vastupidavam kui hellus," ütlevad nad ühel häälel.



E’ piovuto il caldo

Sadas,soojus

Ha squarciato il cielo
rebestas taeva

Dicono sia colpa di un’estate come non mai
Öeldakse, et on ebatavalise suve süü

Piove e intanto penso
Sajab ja ma mõtlen
Ha quest’acqua un senso
On siis mõtet sel veel

Parla di un rumore
räägib mürast

Prima del silenzio e poi…
enne vaikust ja siis...

E’ un inverno che va via da noi
See on talv, mis lahkub

Allora come spieghi
Millega siis seletada

Questa maledetta nostalgia
seda neetud igatsust

Di tremare come foglie e poi
et väriseda nagu puulehed, et seejärel

Di cadere al tappeto?
maha langeda

D’estate muoio un po’
Suviti veidi suren

Aspetto che ritorni l’illusione
Ootan, et tuleks tagasi illusioon

Di un’estate che non so…
Suvest, millest ei tea

Quando arriva e quando parte,
kunas tuleb ja kunas läheb

Se riparte?
Ja kas üldse läheb

E’ arrivato il tempo
On kätte jõudnud aeg

Di lasciare spazio
teha ruumi

A chi dice che di spazio
sellele, kes väidab et ruumi

E tempo non ne ho dato mai
ja aega pole ma kunagi andnud

Seguo il sesto senso Della pioggia il vento
Järgin vihma ja tuule kuuendat meelt

Che mi porti dritta
mis viib mind otseteed

Dritta a te
otse sinu juurde

Che freddo sentirai
kes tunned külma

E’ un inverno che è già via da noi
See on talv, mis on meist lahkumas

Allora come spieghi
Questa maledetta nostalgia?
Di tremare come foglie e poi
Di cadere al tappeto?
D’estate muoio un po’
Aspetto che ritorni l’illusione
Di un’estate che non so…
Quando arriva e quando parte,
Se riparte?
E’ un inverno che è già via da noi
Allora come spieghi
Questa maledetta nostalgia?
Di tremare come foglie e poi
Di cadere al tappeto
D’estate muoio un po’
Aspetto che ritorni l’illusione
Di un’estate che non so…
Quando arriva e quando parte,
Se riparte?
E’ arrivato il tempo
Di lasciare spazio
A chi dice che di tempo
E spazio non ne ho
Dato mai