kolmapäev, mai 18, 2011

Valimised 2011 minu mätta otsast

Einoh, üllatusi kui palju...
Näiteks see, et Berlusconi Milanos kaotas. Mitte et Partito Democratico kandidaadi Pisapia edu mind just hõiskama paneks, AGA EILEÕHTUNE VEINIKLAAS MAITSES TAVALISEST TSIPA PAREMINI...

Oleks ma milaanokas olnud, polekski teadnud, kellele hääl anda. Ei tekitanud minus mingit usaldust ka Beppe Grillo " 5 stelle" liikumise 20-aastane kandidaat. Pigem umbusku. Nimelt ei suuda ma tõsiselt võtta  Grillo väidet , et päris igaüks võiks linnapeaks olla, kah need ilma igasuguste kogemusteta. Eriti veel linnas nagu Milano, kus linnanõukogu ümber haikalad tiirlevad. Need tõelised. Aga "5 stelle" tulemus - 4% on tõepoolest tähelepanuväärne. 
Nende Bologna tulemusest  - 9, 4% ma ei räägigi. Suurepärane arvestades, et televisioonis polnud nende jaoks mingit ruumi. Ainsaks vahendiks Internet ja meet-up grupid.
Mulle meeldis ka Grillo kodanike vastutustundlikkusele koputav kommentaar pärast valimistulemusi: "Kõik need, kes hääletasid "5 stelle" liikumise poolt, peavad hakkama tööle, sest te ei andnud meile mitte volitust. Te võtsite kohutuse viia ellu üks programm oma linna heaks. Ja te peate meid aitama."

Ja siis veel ex-magistraat Luigi De Magistris  Napolis, kes oma 26, 8%ga läheb ballottaggiole (järgmisele valimiskorrale, kuna keegi ei saanud üle 50%). Kandideeris kah Clemente Mastella (tulemuseks 2%), endine justiitsminister ja DeMagistrise poolt uurimise alla pandud korruptsioonihõnguline poliitik. Tema väitis, et kui De Magistris võidab, siis pidavat ta end tapma. Kuigi  29/30 mai toimub ballottaggio, andis see ex- magistraadi ootamatu tulemus põhjust üle Interneti tögamiseks - "Clemente, kas nöör või püstol?". Aga see on nagu Punase Risti peale tulistamine (loodan, et ka eesti keeles on olemas väljend come sparare sulla Croce Rossa).
Igal juhul - forza, Gigi! :))

Latinas (Lazio) toimus aga omamoodi operatsioon kirjanik Antonio Pennacchi algatusel. Tema, põline kommunist. toetas fašistiminevikuga Gianfranco Fini nimekirja. Siit nende nimetus - "fasciocomunisti". Tulemus 1,06 %. Latina on tugevalt paremäärmuslikkuse mõju all olev piirkond. Pennacchi idee oli (on alati olnud), et "ka fašistid on inimesed" ja ei peaks vastastikku lõhkuma komunikatsioonisildu. Tugeva kriitika osaliseks saanud, ei meeldinud valijatele see üsna ekstravagantne katsetus. See polnud muidagi üllatus.

Ma ei ühine veel juubeldamisega, et Berlusconi ajastu on otsas. Ta on tuhandete resurssidega olevus. 
Ja see oli kõigest esimene round.



Kommentaare ei ole: