teisipäev, juuni 17, 2008

Progress ja jumalad

Oli aegu ja kultuure, mil inimeste elu toodi ohvriks kõrgemate vägede ja jumalate nimel. Praegu nimetatakse neid primitiivkultuurideks.
Oleme me ikka kindlad, et primitiivsus on selja taha jäänud? Tehnoloogiaga oleme inimmõistuse poolt saavutatava Everesti tippu jõudmas, aga hinge arengult püherdame sopas. Jätkame inimelude ohvriks toomist võimsamatele jumalatele, mida inikonna ajalugu tunneb - Turg ja Kasum.

Esimene neist, Turg, on üks nähtamatu tuhandekombitsaline elukas. Teda ei näe, vaid tunned hingeõhku kaela peal. Mõnikord nimetatakse teda Vabaks Turuks, aga tal on Peremees, kes oskuslikult käsklusi annab, kust kägistada ja kust vabaks lasta.
Teine, Kasum, on Püha Aksioom, milles kahelda võid ainult siis, kui oled valmis endale laskma "hullu" või "ignorantse" templi otsa ette lüüa.

Nende kahe jumala palge ees pole väärtust, mida ei põrmustata. Elu käib sinna nimekirja.

Hiljuti lugesin ELi kavatsust anda võimalus töötada üle 48 tunni nädalas (praegune seadusjärgne piir), kellel selleks soovi on. Ilus väljend - "kellel selleks soovi on"...Sisaldab endas vaba tahte kontseptsiooni. Tahetakse kehtestada uus piir - 60 tundi. On kergesti etteaimatav, kellel on seda "vaba tahet" ületunde teha: need, kellel pangalaen rahakotti rõhumas (sest Turg on inimese esmaõiguse - katuse pea peal- hinna kohtavalt kõrgeks määranud); need, kel madal palk ja kes ei saa isegi protesteerida,sest viletsate armee on ukse taga järjekorras ootamas. Ega siis pank pole heategevusorganisatsioon ning ettevõtjal on õigus üha suuremale kasumile. Nagu korrutas alati mu tööandja: "Kasum peab alati suurenema- see on areng!"
Ühiskonnas, mis inimelu ja hinge arengut väärtusteks peab, oleks töötunde VÄHENDATUD, makstes sama palka.

Berlusconi IV valitsus näitab omakorda "suurt lahkust" üles, võimaldades ettevõtjal ületundide pealt vähem makse maksta, seega jääb töötajale mõni sent rohkem taskusse. Ja seda riigis, kus 1300 inimest aastas tööpaigal sureb...Küll on tore, et keegi ka tööliste peale mõtleb! Laisad virisevad, need, kes arengut ja kasvu ei soovi! Mille arengut? Ettevõtja pangaarve oma? Arengut mille poole? Kindlasti mitte parema elu poole, sest tulemused on selgesti nähtavad.

Arvan, et kurja juur on kultuurituses. Kultuuri all ei pea ma silmas tsirkust, mida võimu juures olijad leiva kõrvale jagavad. Üks asi on meelelahutustööstus, mis toodab Kasumit ning järgib Turu nõudeid ja teine asi on kultuur, mis sügavuti läheb, mis kahtlema õpetab, mille ainsaks börsiks on südametunnistus. Sellele Kultuurile (ja neile, kes seda teha püüavad) oleme juba ammu selja pööranud.

Jumalad kaitsevad alati oma positsiooni ja ei armasta kahtlusi.Kultuur ning sellega paratamatult kaasnev hinge areng on neile ohtlik: vabastab kummardamisest, õpetab lugema ridade vahelt ja asjade seest, peab altruisimi ning ühiste huvide silmaspidamist ainsaks mõistusepäraseks arenguprintsiibiks.

Kultuur aitaks meil näha, et kuningas on alasti. Kultuur paneks üha enam inimesi endalt küsima - milleks meile kuningas?

Jumalatele pole vaja isemõtlejaid, vaid omologeeritud maailmavaadetega autoome, kes rahulduvad uue SUViga, uhke maja ja muude tarbimise rõõmudega, kes usuvad, et olukord on "normaalne" ja vältimatu, et alternatiive pole.

Turu ja Kasumi preestritel on alati õigustusi varrukast võtta: "Nii toimib maailm, nii on see alati olnud." Ei tea, kus me omadega oleks, kui esimene kahel jalal käia oleks samamoodi mõtelnud.

Praegu oleks Hingel vaja selg sirgeks ajada ja kahe jala peale tõusta. Siis võiksime mõne järjekordse inimelu mõnitava seaduse kirjutajale otse silma vaadata ja omad nõudmised esitada.
Hing peab alati avarduma - see on areng!

Kommentaare ei ole: