reede, detsember 12, 2008

Jõulueelset kriisihuumorit

Viimaste päevadel olen paberile pannud oma tähelepanekuid itaallaste huumorimeelest, vaadanud rohkesti filme suurest itaalia komööditraditsioonist (eriti 60ndatest kuni 80ndateni). Nii olen veetnud pikke tunde Alberto Sordi, Ugo Tognazzi, Nino Manfredi, Vittorio Gassmanni ja Monica Vitti seltsis.
Ja mõtelnud selle üle, kui suur ja tõsine(!) sotsiaalne roll on tegelikult siinses ühiskonnas naerul.

Igal mu neljapäevaõhtul on kohustuslik eeskava - 21.00 Annozero Rai2-l, Itaalia päevakajalisi probleeme analüüsiv saade. Siin blogis ka üks mu sellest saatest inspiratsiooni saanud mõtisklus.
Hindan saatejuhti Michele Santorot, kes oma hüüdnimele San Toro (Püha Härg) ikka au teeb ja suudab vastasleere kuidagi vaos hoida. Hindan ka alalist külalist Marco Travagliot, kes tavaliselt saateotsad lahti teeb selgitades fakte, tagamaid ning informatsiooni, mis nii lihtsalt lihtkodanikuni ei jõua. Nagu näiteks, millistes ärilistes või sõprussuhetes on kohalikud poliitikud ning ettevõtjad ja kuidas need huvitaval kombel alati risti-rästi põimuvad.
Annozero on päris tõsine saade, aga kirsikesena tordil on seal karikaturist Vauro, kes igal saatele punkti paneb.

Tõlgin mõned karikatuurid eilsest saatest:
Image and video hosting by TinyPic
Berlusconi ütles hiljuti, et tema valitsus on paradiis. Pildil Vanajumal, kes protesteerib: "Tegelikult on taevariik ikka minu oma..."
ja Berlusconi vastab:"Vanaisa, katsu mitte närvidele käia, muidu kirjutan lisaks Konstitutsioonile ka Piibli ümber!"


Image and video hosting by TinyPic
Praegusel hetkel on üles kerkinud moraaliprobleem vasaktsentristlikus parteis PDs - vargad on nii paremal kui vasakul. Berlusconi tõttas kohe näpuga näitama, mille peale Pd vastas: "Sina oled viimane, kes õppetunde võib anda!"
Tekst karikatuuril: PD ei aktsepteeri õppetunde Berlusconilt moraaliküsimuses. Ja Berlusconi vastus:"Ärge siis hiljen halisege, kui vahele jääte!"
Selles, kuidas terve nahaga seaduse käest pääseda, on tõesti tema suurim asjatundja...

Image and video hosting by TinyPic
Rai2 kärpis "Brockeback Mountain´i saladusi" lõigates välja geisuudlused.
Televiisori ees istuv mees ütleb:" Kui ei näidata kahte cowboyd,kes musitavad, mis siis veel meist, töölistest, rääkida, kellele iga päev p...se keeratakse!"

Image and video hosting by TinyPic
FAO andmetel on maailmas miljard näljast.
Päästeorganisatsiooni ametnik näitab dokumenti neegrilapsele:"Loe seda!"
"Mis see on?"
"Ülemaailmne Inimõiguste Deklaratsioon"
"Ma lootsin juba, et menüü..."

Saade oli nukker, sest nägin meeleheitel perekondi ja pärast jäi tükk valu südamesse. Huumor oleks võinud ju tunduda kohatu, aga tänu sellele naeratusele, mis Vauro joonistuste läbi mu näole ilmus, veetsin mõne lõdvestunud minuti ja jäin magama mingi heledama valgusega südames. Ilmselt seesama, mis on itaallastel aidanud minna läbi tumedate aastakümnete ikka ja jälle naeratuse õlekõrrest kinni hoides.

Kommentaare ei ole: