esmaspäev, detsember 15, 2008

Kui taldrikutäis spagette üle jääb

Vahetasime Vittorioga kõneka pilgu, kui eelmisest päevast ülejäänud spaghettitaldrikut külmetuses nägime. Paljud kooseluaastad on viinud meid sellesse õndsasse punkti, et pole enm sõnu vaja, et teada, millised mõtted teisel peast läbi käivad...
Need spagettid tuletasid meile meelde ühe imelise lõuna ning unustamatu söögielamuse Naapolis (Da Ciro piazza Dante ja Spaccanapoli juures), kus restoranipidaja toidu ooteks spagettimunarooga pakkus (lihtsalt külalislahkusest ja tasuta, kuna tegemist oli eelmise päeva pastaga). Loodan, et keegi nüüd irooniliselt ei muiga, sest vähe on maailmas roogasid,mis on maitsvamad kui eelmise päeva pasta...kas munaga praetud või siis ahjus parmesaniga üle soojendatult (pasta al forno). Pikk pasta sobib munaroaks ja lühike ahjus tegemiseks.

Nagu ikka itaalia köögi puhul, on asi geniaalselt lihtne:
1 muna 100 gr spaghetti peale (st 400 gr-4 muna)ütleb ametlik naapoli retsept, aga mina panen ikka 1 muna juurde
1 200 grammine (keskmine) mozzarella, kui ei ole,võib ka välja jääda
2 spl parmigianot vöi pecorinot
2 spl extravergine oliiviõli
sool (ka pipar, kellele meeldib)

Klopime munad, koos soola(pipra)ja parmigianoga.
Lisame sinna kuubikuteks lõigatud mozzarella.
Segame selle spagettidega ja seejärel kohe kuuma panni peale.
Parem on teha suure tulega (fuoco alto), et vähem aega läheks, kuna pasta ei peaks enam uuesti liialt läbi küpsema.
Kui ühelt poolt valmis, keerame munaroa suure taldriku abil ümber ja küpsetame ka teiselt poolt kuldseks.

Tulemus on suurepärane ja sobib hästi ka külmalt söömiseks.
Meie puhul andis maitset juurde ka veel ilus mälestus ja igatsuseiva Naapoli järele.


Image and video hosting by TinyPic

2 kommentaari:

Ruudi ütles ...

Häh, ma pole selle peale tulnudki!
Spagette jääb mul ka tihti üle, kuna ma ei oska kogust mõõta. Muu pasta on aga alati täpne.

Kristel ütles ...

Eks ta ole jah natuke lòunapoolne tava....:)